Vijesti > Berlin: BSB Grundtvig radionica LEiSE: TIJELO I DUH

U Berlinu je, u periodu 9. - 13. rujna 2011. godine, održana radionica pod nazivom „BSB Grundtvig radionica LEiSE: TIJELO I DUH“ namijenjena osobama s intelektualnim poteškoćama. Ovu petodnevnu radionicu velikim dijelom je financirala Europska unija, a delegacija iz Hrvatske je po drugi puta pozvana na sudjelovanje od strane organizatora, gospodina Stefana Schencka.
OSVIT su predstavljali sportaši i stručna pratnja iz URIHO-a iz Zagreba. Hrvatsku delegaciju predvodila je Ivana Bašić, socijalna radnica iz URIHO-a; u delegaciji su još bili i predsjednica Sportskog društva URIHO-a Jadranka Blagus , trenerica Ivana Knežević Šambić, Mija Glasnović, Tihomor Subošić i Mirko Sraga. No najvažniji predstavnici su upravo osobe s intelektualnim poteškoćama koji su aktivno sudjelovale u samim radionicama, a oni su: Nada Montag, Hrvoje Osmanović, Ante Turkalj, Danijel Šetrajčić, Marko Zdešić i Branko Mikulić. Našem timu pridružila se i službena prevoditeljica Marija Šarić, koja nas je svih pet dana pratila i pomagala u komunikaciji s ostalim sudionicima.

 

 

Pored predstavnika iz Hrvatske, radionicama su prisustvovali i predstavnici iz Poljske, Češke i Slovačke. Same radionice bile su vrlo intenzivnog karaktera i raznovrsnog sadržaja, od predavanja i interaktivnih radionica na temu „Ostati zdravim kroz sport“, „Ja to mogu – osobe s invaliditetom se izjašnjavaju“, do predavanja o natjecateljskom sportu i invaliditetu koje je uključivalo i trening, te nogometnu utakmicu s nogometašima BWB-a, njemačkog nogometnog kluba osoba s intelektualnim poteškoćama. Pored toga, naši su predstavnici dobili mogućnost da kroz kratku prezentaciju predstave sport za osobe s invaliditetom u RH, te da ujedno predstave i vlastite sportske rezultate.
Organizatori su nam pripremili i pregršt zabavnog sadržaja kao što je učenje plesa, večer upoznavanja uz roštilj i disko, zatim posjet Olimpijskom stadionu u Berlinu i 70-om ISTAF-u, atletskom mitingu na kojem smo mogli vidjeti i natjecanje u skoku u dalj za osobe s amputacijom, te 400m štafetu za slabovidne.

 

Ipak, najvažniji dan za naše sportaše, u sklopu ove radionice bio je njihov nastup na Međunarodnom sportskom festivalu sportskog kluba Životna pomoć, gdje su pokazali svoje vještine u disciplinama: bacanje kugle, 50m sprint, trčanje s preprekama, skok u dalj, pucanje na gol, bacanje na koš, 400m trčanje, tenis. Naši natjecatelji postigli najbolje rezultate i zasluženo se okitili medaljama. Na natjecanju nas je posjetila i predstavnica Veleposlanstva Republike Hrvatske u Berlinu gospođa Blagec.
I ove godine vratili smo se u Zagreb s lijepim uspomenama, medaljama i certifikatom o sudjelovanju na radionici, ali i željama da se ova suradnja nastavi i iduće godine.