11. međunarodna konferencija u Zadru

U sportskom centru Višnjik grada Zadra  7.  i  8. svibnja 2015. održava se  konferencija pod nazivom EASPD & OSVIT Osobe s invaliditetom i zapošljavanje: Uključivanje kroz posao i ostvarenje cilja

Konferenciju je otvorio predsjednik Udruge OSVIT, Josip Držaić i naglasio da se očekuje razmijena iskustava prisutnih sudionika koja će biti još uspješnija nakon što se stečena saznanja primjene u vlastitim sredinama.

“Stanje u proteklih deset godina znatno je lošije, no u narednim godinama nastojat ćemo stvoriti inkluzivne uvjete na području rada. Ovakve konferencije usmjeravaju pozornost javnosti na navedeno područje.”  – istaknuo je Franz Wolfmayr, predsjednik EASPD-a.

Lidija Hrastić Novak, ravnateljica Zavoda za vještačenje profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom izjavila je da kao nova ustanova imaju izuzetno veliku ulogu u zapošljavanju osoba s invaliditetom.  Svjesni smo situacije te sigurnim koracima krećemo u budućnost, a otvoreni smo udrugama i stručnjacima što je od velikog značaja za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, rekla je Hrastić-Novak.

Skup je također pozdravio Andrija Marcelić, predstavnik zadarske županije te izjavio da je na zadarskom području zaposleno samo 350 osoba s invaliditetom. Ispred Ministarstva rada i mirovinskog sustava skupu se obratila Tatjana Dalić.

Marianne Thyssen, članica Europske komisije za zapošljavanje, socijalnu politiku, vještine i mobilnost rada poslala je videoporuku u kojoj ističe da  diskriminaciji nema mjesta u Europi te su niske stope zapošljavanja obveza za poslodavce da uvedu prilagodbe i uklone prepreke.

Zapošljavanje je ključno za socijalnu integraciju ljudi, njihovo fizičko i mentalno zdravlje, dobrobit i samoostvarenje. Članak 27. Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom navodi kako „Države članice priznaju pravo na rad osobama s invaliditetom na ravnopravnoj osnovi s drugima; ovo uključuje pravo na mogućnost zarađivanja za život od rada, slobodno odabranog ili prihvaćenog na tržištu i u radnom okruženju koje je otvoreno, uključujuće i dostupno osobama s invaliditetom. Države će osigurati i promicati ostvarenje prava na rad, uključujući pritom i one koji steknu invaliditet tijekom zaposlenja, poduzimanjem odgovarajućih koraka, uključujući i zakonodavstvo.

Međutim, zapošljavanje osoba s invaliditetom nije jednostavno te je, kao posljedica ekonomske krize koja je pogodila Europu unazad nekoliko godina, znatno otežano. Danas smo svjesni da su mnogi napori učinjeni kako bismo osobe s invaliditetom približili tržištu rada. Unatoč tome, niska stopa zapošljavanja osoba s invaliditetom ukazuje da su uloženi napori potrebni za zapošljavanje većeg broja osoba s invaliditetom podcijenjeni.
Cilj konferencije je ukazati na potencijale osoba s invaliditetom i primjerima iz prakse pokazati kako radnici i poslodavci s invaliditetom mogu doprinijeti pristupačnom i raznolikom  tržištu rada kroz razmjenu znanja i dobre prakse na različitim razinama i u raznim interesnim skupinama. Osvrnuvši se na alternativne mogućnosti novih strategija zapošljavanja svrha ove konferencije je pronalaženje načina za uklanjanje prepreka i povećanje mogućnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom u Europi.