Vijesti > URIHO Dani otvorenih vrata ustanove u sklopu obilježavanja 75. obljetnice rada

U 75 godina postojanja bilo je uspona i padova, razvoja i zastoja, razumijevanja i nesuglasica, ali jedno je opstajalo, a istovremeno i ujedinjavalo - briga i skrb za osobe s invaliditetom

75 godina Ustanove URIHO, vizual.

 

Ustanova URIHO, najveća zaštitna radionica za osobe s invaliditetom u Republici Hrvatskoj ove godine obilježava 75. obljetnicu rada i tim povodom organizira Dane otvorenih vrata koji će se održati 5., 6. i 7. svibnja 2021. godine.

URIHO-vci su pripremili bogat program za posjetitelje i, naravno, sve će se odvijati prema epidemiološkim mjerama na lokaciji Avenija Dubrovnik 5, na Kajzerici. Krenimo redom.

Dani otvorenih vrata ustanove počinju 5. svibnja, u srijedu, izložbom na kojoj će prikazati 20 godina rada kreativnih radionica osoba s invaliditetom, a istog dana očekuju vas sportski susreti i natjecanja u pikadu između poslovodstva ustanove i radnika.

Četvrtak, 6. svibnja rezerviran je za likovnu koloniju, izložbe te sportsko natjecanje u stolnom tenisu, kojem će prisustvovati paraolimpijke Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić.

Isti dan održat će se i okrugli s temom 'Mogućnost cjeloživotnog obrazovanja za osobe s invaliditetom' i to od 12 do 14 sati. Za četvrtak je također najavljen i kviz znanja koji započinje u 14:30 sati.

U petak, 7. svibnja možete popratiti EASPD online konferenciju s radnim nazivom 'To Inclusive Education and Beyond', panel 'Lifelong Learning and VET for persons with disabitlities' na kojem će sudjelovati Jelena Opačak i Filip Kozlica. Jelena Opačak će predstaviti URIHO kao primjer dobre prakse, te predstaviti EU projekt 'Model aktivacije dugotrajno nezaposlenih osoba s invaliditetom kroz razvoj i provedbu prilagođenih programa osposobljavanja i radnog treninga'. Moći ćete također doznati i o projektu koji je u tijeku.

Filip Kozlica će predstaviti OSVIT i ulogu OSVIT-ovih projekata u cjeloživotnom obrazovanju osoba s invaliditetom. 

Na spomenutom skupu očekuje se prisustvo predstavnika Ministarstva, ZOSI-ja, OSVIT-a, SOIH-a i drugih predstavnika organizacija i udruga osoba s invaliditetom te predstavnici Grada Zagreba.

Sva tri dana posjetitelji će moći pogledati Projekciju filma '75 godina URIHO-a'.

Ovih 75 godina kontinuiranog postojanja iznjedrilo je tisuću i tisuću zaposlenika sa i bez invaliditeta koji su u ustanovi našli svoje mjesto pod suncem, koja je hranila njihove obitelji, s kojom su se identificirali, koju su obilježili, na koju su se i žalili, u kojoj su zajedno radili, gradeći je, pružajući jedni drugima podršku i utirući put naraštajima koji dolaze.

Bilo je uspona i padova, razvoja i zastoja, razumijevanja i nesuglasica, ali jedno je opstajalo, a istovremeno i ujedinjavalo - briga i skrb za osobe s invaliditetom.

Upravo zato je URIHO danas moderna, suvremeno opremljena i stručno respektabilna ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, prilagođena potrebama osoba s invaliditetom, a sigurni smo da će ustanova, kao i tijekom prethodnih 75 godina, zalaganjem svojih zaposlenika i korisnika i podrškom društvene zajednice i nadalje imati važno mjesto u različitim programima profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja na dobrobit osoba s invaliditetom.

 

Tekst: Anita Blažinović