Vijesti > ZAGREB Glavna stručnjakinja i voditelj projekta UrbReC posjetili hrvatsku metropolu i pogone Ustanove URIHO

Gosti su ostali oduševljeni proizvodnim potencijalom koji URIHO ima, kao i brojem zaposlenih osoba s invaliditetom koje su dobili priliku da pokažu svoje radne sposobnosti te pošteno zarade svoju plaću

 

Eileen Crowley iz Irske i Jay Navarro Oviedo iz Nizozemske, kao glavna stručnjakinja i voditelj projekta UrbReC iz programa URBACT, posjetili su ovog tjedna Grad Zagreb te pogone Ustanove URIHO, najveće zaštitne radionice za osobe s invaliditetom u RH.

Uz sve ostalo, tijekom ovog posjeta predstavljen je i projekt 'Stavi pravu stvar na pravo mjesto' Grada Zagreba, a financira se u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Cilj projekta je educirati i informirati građane na području Grada Zagreba o odgovornom postupanju s otpadom te povećati svijest građana o osobnom doprinosu njihove uloge u cjelovitom sustavu gospodarenja otpadom s naglaskom na sprječavanje nastanka otpada, povećanja odvojenog prikupljanja otpada, kućnog kompostiranja i ponovne uporabe.

Uvaženi gosti  obišli su i pogone Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom URIHO na Kajzerici, inače najveće zaštitne radionice u Republici Hrvatskoj, koja je prva uvela ISO standard i bilježi proizvodni kontinuitet od 1946. godine.

 

Gosti su ostali oduševljeni proizvodnim potencijalom koji URIHO ima, kao i brojem zaposlenih osoba s invaliditetom koje su dobili priliku da pokažu svoje radne sposobnosti te pošteno zarade svoju plaću. Ujedno, s predstavnicima ove zaštitne radionice - Dubravkom Ivankovićem, Goranom Folnegovićem i Emilom Ajzerleom – razgovarali su o tome kako iskoristiti otpadni materijal, posebno tekstil, budući bi svojim potencijalom mogli biti itekako veliki konkurenti na tržištu Europske unije.

Sljedećeg dana gosti su odvedeni u trgovinu URIHO-a u Gundulićevoj, gdje su dobili na dar prikladne božićne poklone.

- Gosti iz Irske i Nizozemske bili su veoma impresionirani aktivnostima grada Zagreba u području kružnog gospodarstva koje su proučavali u sklopu projekta URBACT. Veoma im se svidio Zagreb i aktivnosti raznih udruženja i udruga koje su posjetili, poput URIHO-a, kojim su bili oduševljeni. Ovakav inovativan pristup razvrstavanju i recikliranju te ponovnoj uporabi materijala, što je njima bio najzanimljiviji dio, nije česta pojava i bilo im je drago vidjeti čime se točno URIHO bavi – rekla je Roberta Končar, prevoditeljica engleskog jezika.

Klaudija Klanjčić