O nama

O nama

OSVIT - Udruga Ustanova, drugih pravnih osoba i građana koji provode profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Hrvatske vodeća je hrvatska udruga na polju profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Utemeljena u Zagrebu 2001. godine, OSVIT je jedna je od najuspješnijih udruga u  postizanju sinergije lokalne zajednice i civilnog društva u kreiranju politika osoba s invaliditetom.

 

Što radimo i kako smo ustrojeni?

Bavimo se organiziranjem savjetovanja, simpozija i predavanja, pratimo zakonske propise  te predlažemo potrebne izmjene i dopune. Naše aktivnosti također uključuju organiziranje kreativnih radionica osoba s invaliditetom, športskih i društvenih aktivnosti, izdavanje publikacija, zbornika i priručnika te suradnju s domaćim i međunarodnim institucijama i udrugama.

Baveći se profesionalnom rehabilitacijom i zapošljavanjem osoba s invaliditetom unapređujemo kvalitetu života najugroženije skupine ljudi, vodeći brigu o njihovim potrebama i željama u skladu s njihovim mogućnostima.

Ukupno 26 članica Udruge OSVIT zapošljava oko 1500 osoba, od čega više od 51% zaposlenih čine osobe s invaliditetom. Zahvaljujući svojim članicama OSVIT svoj dosadašnji uspjeh i današnji status u velikoj mjeri zahvaljuje 20 aktivnih volontera koji kroz bavljenje društveno korisnim radom i ispunjenjem životnih i profesionalnih ciljeva, proteklo desetljeće svojim aktivnim učešćem doprinose rješavanju aktualnih problema osoba s invaliditetom.

Naše članice najveća su vrijednost udruge. Obvezujemo se na zajedničku suradnju, razmjenu resursa, iskustava i ideja. Kao organizacija osoba s invaliditetom zajedničkim radom nastojimo pronaći rješenja za zajedničke probleme, promicati postizanje održivih rezultata i konstruktivno komunicirati s europskim institucijama kako bi se postigla bolja budućnost za sve. Međusobno potičemo i razvijamo društvenu i solidarnu ekonomiju, društveno poduzetništvo i civilno društvo. Sukladno jedinstvenoj politici, u cilju ispunjenja zahtjeva projekata i programa OSVIT-a, članice solidarno  ustupaju prostor, administrativnu i tehničku podršku u cilju realizacije istih.

 

Naši partneri

Udruga je tijekom 20 godina svog rada stekla mnoge partnere koji su prepoznali naše kvalitete. Naši partneri su Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Grad Zagreb – Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Grad Zadar, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Republike Hrvatske, EASPD -  European Association of Service Providers for Persons with Disabilities, BBRZ-Österreich, Bundesministerium für arbeit, Soziales und konsumentenschutz, kao i mnogi drugi.

 

Naši profesionalni iskoraci

Udruga OSVIT 4. lipnja 2014. godine zajedno sa članicom Lada d.o.o., Savezom gluhih i nagluhih Grada Zagreba i Hrvatskim društvom tumača i prevoditelja znakovnog jezika gluhih osnovala je Ustanovu za obrazovanje odraslih Adiutor.

U suradnji sa Zavodom za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Udruga već šesnaestu godinu za redom organizira Stručni međunarodni skup u Zadru. Skupovi predstavljaju realizaciju novih zakonodavnih i institucionalnih rješenja na polju profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom. U tom smislu neophodno je prepoznati ulogu organizacija civilnog društva u stvaranju pozitivne predodžbe javnosti o osobama s invaliditetom i nadalje s nositeljima aktivnosti stvarati povoljno okruženje za njihovo aktivno uključivanje na tržište rada.