O nama

Ukratko o nama

Udruga Ustanova, drugih pravnih osoba i građana koji provode profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Hrvatske vodeća je hrvatska udruga na polju profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Pozivamo vas da se upoznate s djelovanjem naše Udruge čiji je cilj unapređivanje profesionalne rehabilitacije i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Bavimo se organiziranjem savjetovanja, simpozija i predavanja, pratimo zakonske propise te predlažemo potrebne izmjene i dopune.

Utemeljena u Zagrebu 2001. godine, Udruga Osvit već više od 20 godina uspješno okuplja osobe, institucije i poslodavce koji zapošljavaju osobe s invaliditetom s ciljem poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom.

Što radimo i kako smo ustrojeni?

Udruga Osvit osnovana je s ciljem okupljanja osoba, institucija i tvrtki koje se bave profesionalnom rehabilitacijom i zapošljavanjem osoba s invaliditetom. 

Bavimo se organiziranjem savjetovanja, simpozija i predavanja, pratimo zakonske propise  te predlažemo potrebne izmjene i dopune. Naše aktivnosti također uključuju organiziranje kreativnih radionica osoba s invaliditetom, športskih i društvenih aktivnosti, izdavanje publikacija, zbornika i priručnika te suradnju s domaćim i međunarodnim institucijama i udrugama.

Baveći se profesionalnom rehabilitacijom i zapošljavanjem osoba s invaliditetom unapređujemo kvalitetu života najugroženije skupine ljudi, vodeći brigu o njihovim potrebama i željama u skladu s njihovim mogućnostima.

Ukupno 30 članica Udruge OSVIT zapošljava oko 2000 osoba, od čega više od 700 zaposlenih čine osobe s invaliditetom. Zahvaljujući svojim članicama OSVIT svoj dosadašnji uspjeh i današnji status u velikoj mjeri zahvaljuje 20 aktivnih volontera koji kroz bavljenje društveno korisnim radom i ispunjenjem životnih i profesionalnih ciljeva, protekla dva desetljeća svojim aktivnim učešćem doprinose rješavanju aktualnih problema osoba s invaliditetom.

Naše članice najveća su vrijednost udruge. Obvezujemo se na zajedničku suradnju, razmjenu resursa, iskustava i ideja. Kao organizacija osoba s invaliditetom zajedničkim radom nastojimo pronaći rješenja za zajedničke probleme, promicati postizanje održivih rezultata i konstruktivno komunicirati s europskim institucijama kako bi se postigla bolja budućnost za sve. Međusobno potičemo i razvijamo društvenu i solidarnu ekonomiju, društveno poduzetništvo i civilno društvo. Sukladno jedinstvenoj politici, u cilju ispunjenja zahtjeva projekata i programa OSVIT-a, članice solidarno ustupaju prostor, administrativnu i tehničku podršku u cilju realizacije istih.

Naši partneri

Udruga je tijekom 20 godina svog rada stekla mnoge partnere koji su prepoznali naše djelovanje. Naši partneri su Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Grad Zagreb – Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Grad Zadar, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Republike Hrvatske, EASPD –  European Association of Service Providers for Persons with Disabilities, BBRZ-Österreich, Bundesministerium für arbeit, Soziales und konsumentenschutz, kao i mnogi drugi.

Naši profesionalni iskoraci

U suradnji sa brojnim domaćim i stranim partnerima Udruga Osvit organizira međunarodni stručni skup na temu profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom. Među 16. organiziranih konferencija posebno se ističu 2016. i 2022. godina kada je stručni skup organiziran u suradnji s EASPD-om (Europskim udruženjem pružatelja usluga za osobe s invaliditetom) i bio je dio EASPD-ove godišnje konferencije, a okupio je sudionike iz gotovo svih europskih zemalja. 

 

Dokumenti Naš tim