Posjet pravobranitelja iz Gradišća

U organizaciji udruge OSVIT dana 7. i 8. travnja ove godine Zagreb je posjetio gospodin Hans-Jürgen Groß iz iz Železnog (Eisenstadt), glavnog grada austrijske pokranije Burgenland (Gradišće). Osim ove dužnosti, gospodin Groß obnaša i neke druge dužnosti: on je predsjednik Društva civilnih invalida Gradišća, potpredsjednik Austrijskog društva civilnih invalida, član predsjedništva Austrijske radne zajednice za profesionalnu rehabilitaciju, Vijeća osoba s invaliditetom, Etičke komisije te predsjednik Gradišćanske skijaške momčadi športa za osobe s invaliditetom.

Prvog dana u galeriji SUNCE u URIHO-u održan je sastanak austrijskog gosta s hrvatskim domaćinom; sastanku su nazočili g. Josip Držaić, predsjednik OSVIT-a, g. Gero Stuller, ataše za socijalnu skrb u Veleposlanstvu Republike Austrije u Hrvatskoj, zatim predsjednik Skupštine udruge OSVIT g. Jucijan Orlić i operativni dopresjednik udruge Dr. Slavko Leban, g-đa Marinka Bakula-Anđelić, zamjenica pročelnice za socijalnu skrb grada Zagreba, te g-đa Vesna Muraja i g-đa Alma Barjaktarević iz Centra za profesionalnu rehabilitaciju Zagreb; društvu se kasnije pridružio i g. Stjepan Adanić, državni tajnik u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Nakon sastanka austrijski gost je sa suprugom posjetio pogone ustanove URIHO na Kajzerici, nakon toga Centar za rehabilitaciju Zagreb na Sloboštini; prvi dan posjete završen je zajedničkim objedom s razgovorima u prostorijama Centra za rehabilitaciju Zagreb, za što se pobrinula ravnateljica Centra g-đa Vesna Muraja.

Drugog dana posjete, ponovo u galeriji SUNCE, održan je radni sastanak na kojem su sudjelovali g. Groß, pravobraniteljica osoba s invaliditetom Republike Hrvatske g-đa Ana Slonjšak sa svojim suradnicima, g. Gero Stuller, Lucijan Orlić i Dr. Slavko Leban.
Ovo je bila vrlo uspješna radna posjeta austrijskog pravobranitelja, koji je pozvao hrvatske domaćine da 21. svibnja ove godine posjete Gradišće, gdje se održava svečana proslava u povodu 30. godina djelovanja gradišćanskog odjela Austrijske udruge osoba s invaliditetom.