7. međunarodni stručni skup – Vodeći europski autoriteti održali predavanja o zapošljavanju osoba s invaliditetom

Pod pokroviteljstvom predsjednice Vlade Republike Hrvatske, Jadranke Kosor, 26. i 27. svibnja 2011. godine održan je sedmi po redu Međunarodni stručni skup na kojem su predavanja održali partneri iz Njemačke, Belgije, Austrije i Nizozemske
Dvodnevni Međunarodni stručni skup pod nazivom „Na posao! Uloga pružatelja usluga u profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom – europska i hrvatska iskustva“ održan je krajem svibnja u Zadru u životopisnom ambijentu hotela Adriana na Boriku. Organizatori skupa bili su Udruga OSVIT, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, a sve uz financijsku potporu Ministarstva za rad, socijalnu skrb i zaštitu potrošača Republike Austrije.
Otvorenju skupa bili su nazočni predstavnici brojnih institucija vezanih za spomenuto područje, a među kojima su saborske zastupnice Vesna Škulić i Ljubica Lukačić te Anka Slonjšak, državna pravobraniteljica za osobe s invaliditetom. U ime Zadarske županije, Skupu je bila nazočna Marina Dujmović-Vuković, pročelnica Ureda župana i Dario Ivankov, županijski pročelnik za gospodarstvo.
Nazočne je pozdravio predsjednik OSVITA, Josip Držaić koji je istaknuo kako treba staviti naglasak na prve riječi Skupa „Na posao“. Istaknuo je kako je cilj otvaranje više zaštitnih radionica za osobe s invaliditetom, a želja da se u Zadru osnuje Akademija za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.
Prvog dana predavanje je održao dr. Zorislav Bobuš, predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom na temu „Primjena i monitoring UN-Konvencije za osobe s invaliditetom s posebnim osvrtom na zapošljavanje“ nakon kojeg je Bruno Zinkanell govorio o „Integracijskom lancu-od škole do zapošljavanja“ iz austrijskog Saveznog ureda za socijalnu skrb.
Rudi Wouters, viši stručni suradnik u Job-Linku i voditelj odjela za prevenciju održao je predavanje na temu „Uloga radnog asistenta“. O promicanju e-kvalitete, samousmjeravanju i boljim izgledima za karijeru govorili su partneri iz Belgije.
Wolfgang Ankrisch  i Birgit Listenegger iz Austrije, radni asistenti u Udruzi Chance B koja se bavi svim aspektima uključivanja osoba s invaliditetom u radni svijet govorili su o strukturama i poveznicama kod posredovanja pri zapošljavanju osoba s invaliditetom.
Christopher Weber, voditelj Intergrativne stručne službe Rajna/Majna, Njemačka  govorio je o profesionalnom sudjelovanju kao sastavnoj ponudi u središtu koje stoji čovjek. Nizozemski savjetnik u HAMELND-u, Guus Scholten govorio je o obuci za određeno radno mjesto, dok je zadnje predavanje prvog dana događanja održao Gerhard Kneidinger iz BBBRZ, Austrije s temom rehabilitacijske tehnologije.
Drugi dan događanja predavanja je održao Anton Sabo iz Ureda za međunarodne veze iz BBBRZ-a iz Austrije koji je predstavio projekt profesionalne rehabilitacije kao metode integracije osoba s invaliditetom na tržište rada.
O razvoju sustava podrške zapošljavanja osoba s invaliditetom u Hrvatskoj govorila je Mirjana Zečirević iz HZZ, dok su o temi zapošljavanja govorili Olgica Jukić i Tatjana Kovačić iz Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka i Elizabeta Milković iz Centra za rehabilitaciju Zagreb.
Na stručnom Skupu doneseni su i sljedeći zaključci:

  • Job treneri trebaju biti osposobljeni za suradnju s uslužnim servisima od početne faze preko stručnog osposobljavanja pa sve do faze podrške u karijeri. Oni moraju biti sposobni i u mogućnosti za uključivanje osoba s invaliditetom u radni svijet, vođenje i podrške osoba s invaliditetom glede karijere.
  • Osobe s invaliditetom mogu raditi, kada je optimalno pripremljena sa svim vještinama koje krase dobrog zaposlenika.
  • Uspješna integracija osobe s invaliditetom u radni svijet je tek onda moguća kada se s mjerama rehabilitacije i obrazovanja započne još u školsko doba.
  • Za integraciju osoba s invaliditetom potrebni su odgovarajući pravni okviri, kojima se stvarno, a ne deklarativno potiču poslodavci da zapošljavaju osobe s invaliditetom.
  • I nadalje sudionici skupa nadaju se da će inicijativno osnivanju Europskog instituta za rehabilitaciju i integraciju osoba s invaliditetom dobiti odgovarajuću podršku od svih relevantnih sredina Republike Hrvatske.
  • U tom smislu treba inicirati formiranje koordinacijskog tijela sa sadržajem osnivanja  EU Instituta.
  • Zadužuje se Organizacijski odbor za dopunu svih Zaključaka s prijedlozima, primjedbama i dopunama.