OSVIT na Sajmu zaštitnih radionica u Nürnbergu

Na tradicionalnom i najvećem europskom Sajmu zaštitnih radionica, koji je održan od 17. do 20. ožujka 2011. godine u Nürnbergu, Republika Hrvatska je bila zemlja gost Sajma, a predstavljala ju je udruga OSVIT. Tehnički organizator hrvatskog štanda je bila ustanova URIHO iz Zagreba, uz URIHO a izlagači su bili DES iz Splita, LADA iz Zagreba te Srednja Stručna Škola iz Varaždina; izlagani su i proizvodi članica Suvenir Arbor Vitae iz Sirača i Teko Nova iz Pule, a nazočili su svojim banerima i reklamnim materijalima Centaroprema iz Rijeka; na Sajmu je bio nazočan i Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Politički je Hrvatsku na Sajmu zastupao g. Stjepan Adanić, državni tajnik u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, a na Sajmu su bile i saborske zastupnice Ljibica Lukačić (HDZ) i Vesna Škulić (SDP); nazočni su bili i Marinka Bakula, načelnica odjela za osobe s invaliditetom grada Zagreba, te Ante Vučić, ravnatelj Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.
Prvog dana Sajma, u četvrtak 17. ožujka, hrvatska delegacija na čelu s državnim tajnikom g. Adanićem bila je na službenom prijamu Vlade Pokrajine Bavarske, kojeg je priredio g. Markus Sackmann, državni tajnik u bavarskom Ministarstvu za rad i socijalnu skrb, obitelj i žene. Nakon prijama hrvatska delegacija je bila gost na radnoj večeri berlinske udruge LAG WfbM (Pokrajinska radna zajednica zaštitnih radionica osoba s invaliditetom), s kojom OSVIT kao predstavnik Hrvatske ima partnerske odnose.
Drugog dana, u petak 18. ožujka, u 10:00 je započelo svečano otvaranje Sajma, na čijem je Okrugmom stolu sudjelovao i g. Stjepan Adanić, državni tajnik. Nakon završetka svečanog otvaranja pokroviteljica Sajma g-đa Christine Haderthauer, ministrica za rad i socijalnu skrb, obitelj i žene u Vladi Savezne pokrajine Bavarske priredila je svečani obilazak Sajma, zajedno s hrvatskom državnim tajnikom Adanićem, gradonačelnikom Nürnberga i ostalim svečanim uzvanicima. Ona se s uzvanicima posebno dugo zadržala na hrvatskom štandu i izrazila veliko zadovoljstvo našom prezentacijom i sudjelovanjem na Sajmu.
U 14:00 sati istoga dana i konferencijskoj prostoriji hrvatskog štanda održan je radni sastanak predstavnika OSVIT-a i Berlinskih izlagača na Sajmu, gdje je ugovoren dolazak hrvatske poslovne delegacije u Berlin u mjesecu rujnu ove godine, s ciljem započinjanja poslovne suradnje. Kontakt osobe za organizaciju susreta su odrđeni Dr. Slavko Leban, izvršni dopresjednik OSVIT-a, i g. Helmut Trebesius, generalni tajnik LAG WfbM iz Berlina.
U 17:00 sati istoga dana u foajeu sale London na sajmu održana je Hrvatska večer. Na večeri su pozvani gosti uzvanici uz iće i piće hrvatskog podneblja mogli uz glazbu dvojca Amić (hrvatski iseljenici u Njemačkoj) i folklornu skupinu Hrvatske katoličke misije u Nürnbergu (grupa od 18 igračica, igrača i svirača) te uz stalno emitirajući film (DVD) o Hrvatskoj mogli uživati u veseloj večeri i upoznatu Hrvatskoj u punom svjetlu.
Zadnja dva dana Sajma odvijali su se kontakti s brojnom publikom, prodaja proizvoda i razgovori s mogućim partnerima. Zaključak: naše sudjelovanje na tom Sajmu bio je pun uspjeh, pohvale smo dobili od organizatora – najbolji gost do sada – a na putu smo i realizacije poslovnih odnosa (Berlin).