Održan Okrugli stol – “Suradnja između Republike Austrije i Republike Hrvatske na području profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom”

Nazočili su još predstavnici URIHO-a, Centaropreme iz Rijeke, Suvenir Arbor Vitae iz Sirača te g-đa Marinka Bakula Anđelić iz Poglavarstva grada Zagreba i predsjednica Upravnog vijeća URIHO-a. U svom izlaganju g. Stuller je govorio o svom dolasku u Zagreb prije pet godina i izrazio radost i zadovoljnost za sve što je od tada učinjeno u pogledu suradnje Austrije i Hrvatske na području profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom. Posebno je naglasio važnost tradicionalne Međunarodne stručne konferencije u Zadru, koju uz materijalnu potporu Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom organizira OSVIT, a na kojoj iz godine u godinu sudjeluje sve veći broj stručnjaka iz Austrije. Ideju stvaranja europskog modela profesionalne rehabilitacije, koja je inače misao vodilja konferencije u Zadru, g. Stuller smatra odličnom i prijeko potrebnom. Austrijski ataše je posebno naglasio da će se suradnja između Austrije i Hrvatske nastaviti u željenim okvirima.

Gosp. Bruno Zinkarell je predstavio Savezni ured za socijalnu skrb Republike Austrije i govorio o suradnji njegova Ureda sa odgovarajućim institucijama u Republici Hrvatskoj. On je napomenuo da je 12 posto gospodarskih ustanova u austrijskoj pokrajini Štajerskoj poslovno angažirano u Republici Hrvatskoj i da očekuje napredak na tom području, prije svega glede zapošljavanja osoba s invaliditetom, nakon 1. siječnja 2013. godine, kada će Republika Hrvatska postati punopravnom članicom Europske unije.

Anton Sabo iz ustanove BBRZ u Linzu («Centar za obrazovanje i rehabilitaciju») je s ponosom govorio o vrlo intenzivnoj i plodnoj suradnji njegovog Centra s organizacijama u Hrvatskoj i naglasio da uzroci uspjeha leže na pravom odabiru ljudi u tom poslu. Austrijski stručnjak je izrazio svoje zadovoljstvo da će 12. prosinca 2011. godine u Zagrebu biti potpisan Ugovor o suradnji između BBRZ-a i Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, s trajanjem od pet godina.

Ravnatelj Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, g. Ante Vučić, je pozdravio sve nazočne i rekao da je vrlo zadovoljan dosadašnjom suradnjom s austrijskim prijateljima te naglasio da je Fond osigurao sredstava za nastavak Projekta s BBRZ-om. Ravnatelj Fonda se osvrnuo i na ratno doba mlade hrvatske države i na skrb o žrtvama Domovinskog rata, koja se tada odvijala u okviru Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Marijana Senjak iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje podastrala je nazočnima statističke podatke koji se odnose na zapošljavanje osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj te se osvrnula na suradnju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje s kolegama u Austriji.

Dr. Đurđa Živković iz Mirovinskog zavoda Republike Hrvatske govorila je o suradnji njezina zavoda s udrugom OSVIT i Fondom za profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom, a s njima i o suradnji s BBRZ-om u austrijskom gradu Linzu. Rad Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje se odvija u okvirima Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom, a g-đa Živković je posebna naglasila svoj optimizam glede oblikovanja europskog modela profesionalne rehabilitacije.

Rukovoditeljica Službe za rehabiitaciju ustanove URIHO, g-đa Višnja Majsec Sobota, posebno iscrpno je govorila s počecima aktivnosti OSVIT-a, koji se odnose na suradnjui s institucijama za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u Republici Austriji, posebno naglasivši uspješnu suradnju u europskim projektima.

Nakon kratkih rasprava i izraza pohvale Okrugli stol je završio s radom s parolom da je dosadašnja vrlo uspješna suradnja ustvari tek početak velike suradnje između Republike Austrije i Republike Hrvatske.