8. međunarodni stručni skup

Najavljen novi Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom

Pod pokroviteljstvom ministra rada i mirovinskog sustava RH, Miranda Mrsića i ministra rada, socijalne skrbi i zaštite potrošača Republike Austrije, Rudolfa Hundstorfera u Zadru je održan je 8. Međunarodni stručni skup na temu „Zahtjevi i potrebe tržišta rada kao izazov za osobe s invaliditetom“

U organizaciji udruge Osvit i Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom 10. i 11. svibnja 2012. u Zadru u hotelu Adriana održan je osmi Međunarodni stručni skup.

Ovogodišnjem Skupu nazočio je rekordan broj sudionika, njih preko 150, a posebno treba istaknuti dolazak 17 sudionika i Republike Austrije iz BBRZ-a.

Tatjana Dalić, zamjenica ministra rada i mirovinskog sustava RH naglasila je kako Ministarstvo rada i mirovinskog sustava priprema novi Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom. Dodala je kako su najveće pogreške bile što nije bio cilj vidjeti što osoba s invaliditetom može postići, već što ne može temeljem čega se dosad ostvarivalo pravo na mirovinu.

Ravnatelj Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom  i predsjednik Organizacijskog odbora skupa, Ante Vučić, rekao je kako se na Skupu raspravljalo ne samo o zapošljavanju osoba s invaliditetom, već i o održavanju zapošljavanja. Istaknuo je kako je u Hrvatskoj kriza zapošljavanja, no da je razumijevanjem Vlade i resornog ministarstva te Zavoda za zapošljavanje i Fonda porastao broj zaposlenih osoba s invaliditetom.

Skup je svečano otvoren u četvrtak 10. svibnja pozdravnim govorima organizatora Josipa Držaića, predsjednika udruge OSVIT i  Ante Vučića, ravnatelja Fonda. Nazočnima su se kratkim pozdravnim govorima obratili Zorislav Bobuš, predsjednik SOIH-a, Bernard Jakelić, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca, Stipe Zrilić, župan Zadarske županije, Andrea Ikić-Böhm, veleposlanica Republike Austrije u Hrvatskoj, Bernadette Gießinger Schindler, voditeljica Ureda za bilateralne poslove i međunarodne organizacije u Ministarstvu rada, socijalne skrbi i zaštite potrošača Republike Austrije i izaslanica ministra te Tatjana Dalić, pomoćnica ministra u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Republike Hrvatske i izaslanica ministra, koja je i otvorila Skup.

Prvi dan Skupa izlagali su predstavnici Zavoda za zapošljavanje te mirovinskog osiguranja iz Austrije i Hrvatske, zatim Nataša Novaković iz Hrvatske udruge poslodavaca, Ljubica Kangrga iz Hrvatske obrtničke komore te Martin Gleitsmann, ravnatelj Ureda za socijalnu politiku u Gospodarskoj komori Austrije. Teme njihovih predavanja bile su „Srednjoročne i dugoročne potrebe tržišta rada glede obrazovanja osoba s invaliditetom i njihovog uključivanja u svijet rada“.

Skup je nastavljen predavanjima Ernestine Strobl iz BBRZ-a (tema; Prikaz rada Odjela za uključivanje osoba s invaliditetom na tržište rada), Kathrin Staab, rehabilitacija Gpe iz Manza, i Axel Brauna, poslodavca iz Mainza, koji su govorili o dva slučaja iz njihove prakse. Treći predavač je bila Višnja Majsec Sobota iz URIHO-a s temom „Iskustva Virtualne radionice i Radnog centra u radu s poslodavcima“.

Prvi dan završen je interaktivnom radionicom na temu „Uključivanje osoba s invaliditetom na tržište rada“ koju je vodio Konrad Mager iz BBRZ-a, Linz.

Drugi dan Skupa  nastavljen izlaganjima Jasenke Sučec, s temom „Samozapošljavanje osoba s invaliditetom“, Davora Buljata s predavanjima o „Prikazu rada farme puževa“, Marka Perkova iz Pule s „Primjerom dobre prakse uključivanja osoba s invaliditetom na tržište rada“, Zlatka Božića iz Čakovca s temom „Socijalno poduzetništvo“ i na kraju Ivane Lulić iz Rijeke s temom „Model funkcioniranja regionalnog Centra za rehabilitaciju“..

Nakon završetka rada Skupa Tatjana Dalić, pomoćnica ministra primila je na razgovor predstavnike zaštitnih radionica u RH.