OSVIT-ovci posjetili zaštitnu radionicu FORENO u mađarskom gradu Sopronu

Udruga OSVIT 3. i 4. studenog 2014. godine  organizirala je dvodnevno studijsko putovanje za njene članove. Ovaj puta program je obuhvaćao posjetu zaštitnoj radionicu za zapošljavanje osoba s invaliditetom FORENO u mađarskom gradu Sopronu, obilazak znamenitosti grada i okolice te druženje s Hrvatima iz sela Koljnof, koji su se u ovaj dio Mađarske doselili prije 500 godina.

Tijekom posjete zaštitnoj radionici FORENO saznali smo da mađarska država u cijelosti sufinancira nepostignutu produktivnost koja proizlazi iz naravi i težine invaliditeta zaposlenika. Mađarske kolegice i kolege informirale su nas i o svim poteškoćama s kojima se svakodnevno susreću prilikom osiguravanja dovoljno odgovarajućeg posla na domaćem i inozemnom tržištu, formiranja cijena proizvoda i usluga te u svakodnevnom izravnom radu s osobama s invaliditetom.

U Koljnofu, mađarskom selu s najviše Hrvata, proveli smo vrlo emocionalne i ugodne trenutke druženja s našim sunarodnjacima dijeleći s njima nostalgiju za starim krajem i jaku motiviranost da što je dulje moguće zadrže materinji jezik, kulturu, običaje i vezu sa starim krajem.