Studijsko putovanje udruge OSVIT u Crnu Goru

Razgovaralo se s predstavnicima Udruženja paraplegičara, koji su jako aktivni u donošenju različitih akata i realizaciji programa koji doprinose uključivanju osoba s invaliditetom u svakodnevni život i rad

 

Udruga OSVIT je od 30. rujna do 2. listopada 2015. godine za njene članice organizirala studijsko putovanje u Crnu Goru. Putovanje je prvi dan započelo u Međugorju, a nastavilo se u Mostaru, Počitelju i Čapljini.

Drugi dan sudionici studijskog putovanja obilazili su Boku Kotorsku. Kotor je prvi crnogorski grad koji je izradio vodič o pristupačnosti za osobe s invaliditetom. Razgovaralo se s predstavnicima Udruženja paraplegičara, koji su jako aktivni u donošenju različitih akata i realizaciji programa koji doprinose uključivanju osoba s invaliditetom u svakodnevni život i rad. Družili smo se i predstavnicama Hrvatskog građanskog društva Kotor koje je vrlo aktivno na afirmaciji naših sunarodnjaka koji žive u Crnoj Gori. U Budvi su vođeni razgovori s predstavnicama PAMARK- a iz Podgorice – Agencije za zapošljavanje i multidisciplinarnog obrazovnog centra. U okviru različitih programa ova institucija bavi se i profesionalnom rehabilitacijom i zapošljavanjem osoba s invaliditetom. PAMARK je s URIHO-m unazad nekoliko godina započeo suradnju koja bi se u sljedećem razdoblju trebala proširiti i na sudjelovanje u provedbi zajedničkih EU projekata.

Zadnji dan posjetili smo Dubrovnik, biser našeg Jadrana. Svi sudionici ovog studijskog putovanja izrazili su veliko zadovoljstvo organizacijom i sadržajem putovanja, kao i zahvalnost Udruzi OSVIT koja im svake godine priredi ovako lijepe i nadasve korisne trenutke.  Sudionici putovanja iz cijele Hrvatske – od Varaždina, do Pule, od Sirača do Splita i Zagreba imali su tijekom putovanja puno međusobnih kontakata tijekom kojih su koristili sve mogućnosti razvijanja daljnje suradnje i međusobnog partnerstava  u području profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom.