Otvoren prvi Centar za profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom u Hrvatskoj

U Zagrebu je 5. studenog, u središtu metropole na adresi Ilica 29, otvoren prvi Centar za profesionalnu rehabilitaciju u Republici Hrvatskoj. Centar ‘Zagreb’ utemeljen je zahvaljujući suradnji Grada Zagreba i Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Privremena ravnateljica Damira Benc kaže da značaj Centra ‘Zagreb’ nije samo u tome što je prva institucija te vrste u Hrvatskoj, nego ima višestruki društveni kontekst.

“Hrvatska je imala svoj centar za rehabilitaciju, no uslijed rata te svih zbivanja koja su uslijedila došlo je do zatišja u području profesionalne rehabilitacije. Stoga se zadnjih nekoliko godina radilo na svim razinama, kako državnim, tako i na lokalnim i gradskim, a rezultat tih napora je Centar ‘Zagreb’. Osnovna djelatnost Centra je profesionalna rehabilitacija osoba s invaliditetom u cilju njihove ponovne integracije na tržište rada. Radi se o čitavom sustavu mjera koje se poduzimaju da bi se određena osoba s invaliditetom mogla osposobiti za zapošljavanje, u skladu s njezinim mogućnostima i s potrebama tržišta rada”, tumači Damira Benc.

Na svečanom otvorenju bio je nazočan i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić koji napominje da je Centar nastavak provedbe Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom.

“URIHO, kao ustanova za profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom, kamen je temeljac ovog projekta. URIHO je ovaj zagrebački dio nosio na svojim leđima, ali sada idemo u novu eru i osnivamo centre u cijeloj Hrvatskoj kako bi osobe sa invaliditetom bile osposobljene za tržište rada i za nove kompetencije”, kaže ministar Mrsić.

Također ističe kako je u ovoj godini, u prvih devet mjeseci, zaposleno dvostruko više osoba s invaliditetom nego u cijeloj 2014.

“Tu se otvara jedan novi problem, a to je stručna sprema koja se kod većine osoba sa invaliditetom završava negdje u srednjem ili strukovnom obrazovanju. Vrlo malo osoba odlazi na visoko ili više obrazovanje, stoga je na nama da uz ovaj Centar vežemo i obrazovne institucije te Ministarstvo obrazovanja s poticajnim mjerama kako bi osobe s invaliditetom imale veće mogućnosti upisa na veleučilišta ili visoke škole”, kaže ministar Mrsić te naglašava kako je primarni cilj da se osobama s invaliditetom omogući ostanak na tržištu rada i da zaokruže svoj puni radni vijek, jer mirovina s punim stažom značajno je veća nego ona invalidska.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u izjavi za In Portal nije krio ponos što je upravo u gradu kojemu je na čelu otvoren prvi Centar za profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom.

“Mogu samo reći da sam sretan što je došao dan kad otvaramo Centar za profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom, prvi u Hrvatskoj. Ovaj Centar počiva na pet vrijednosti, a to su dostojanstvo rada, dostojanstvo struke i kompetencije, dostojanstvo zajedništva, odgovornosti i dostojanstvo solidarnosti. I danas smo ovdje da tu solidarnost vidimo na djelu s onima koji su u potrebi. Sretan sam i ponosan što smo od Zagreba napravili istinsku metropolu koja je socijalno osjetljiva i senzibilna”, kaže gradonačelnik Bandić.

S osnivačkim udjelom od 60 milijuna kuna, Grad Zagreb osigurao je inicijalnih tri milijuna kuna za početak rada Centra te je na korištenje dao prostor u središtu metropole koji se prostire na 280 četvornih metara. Centar ‘Zagreb’ u potpunosti je prilagođen osobama s invaliditetom, sa trinaest stručnjaka u radnom odnosu.

Ljubica Lukačić, pomoćnica ravnatelja ustanove URIHO, ističe kako je zadatak ovog Centra, među ostalim, i da procijeni tko je sposoban raditi na otvorenom tržištu rada, a tko u zaštitnoj ili integrativnoj radionici.

“Naravno, ovaj Centar je zadužen i za provođenje profesionalne rehabilitacije i vjerujem da će biti put za zapošljavanje velikog broja osoba s invaliditetom”, zaključila je Ljubica Lukačić.