Otvoren 13. međunarodni stručni skup za osobe s invaliditetom

Ovogodišnji, 13. međunarodni stručni skup u organizaciji Udruge OSVIT i Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom održava se tradicionalno u Zadru 18. i 19. svibnja 2017. godine, pod pokroviteljstvom ministra rada i mirovinskog sustava dr.sc. Tomislava Ćorića

 

Skup se održava pod nazivom “Zapošljavanje pod posebnim uvjetima i profesionalna rehabilitacija osoba s invaliditetom”, a osim vodećih hrvatskih stručnjaka iz područja profesionalne rehabilitacije na skupu će sudjelovati i brojni međunarodni stručnjaci okupljeni oko krovne europske organizacije pružatelja usluga za osobe s invaliditetom EASPD.

Na današnjoj svečanosti otvaranja skupa na kojem je bio nazočan i ministar rada i mirovinskog sustava dr.sc. Tomislav Ćorić, nazočan je kao i svih dosadašnjih godina bio župan Stipe Zrilić. On je naglasio kako se ovaj stručni skup u našoj županiji održava već tradicionalno, a njegov međunarodni karakter ne samo da podiže vrijednost samoga skupa, već i našem području donosi epitet odredišta kongresnog turizma koji predstavlja iznimno poželjan i kvalitetan oblik turizma, osobito u pred i post sezoni. „Republika Hrvatska ima uređene propise koji se odnose na prava osoba s invaliditetom. Ulaskom u EU, dodatno smo uskladili propise s europskima i sustavno se radi i na njihovoj primjeni. Nažalost, osobe s invaliditetom i dalje nisu dovoljno uključene u društveni život zajednice, osobito nisu vidljive na tržištu rada. Premda su im sva prava zajamčena na papiru, u praksi situacija još uvijek nije zadovoljavajuća.“, rekao je župan.
Dodao je da Zadarska županija, naravno u okviru svojih nadležnosti te financijskih mogućnosti, a kroz svoje aktivnosti i sufinanciranje, pruža potporu radu niza udruga koje okupljaju osobe s invaliditetom poput Udruge tjelesnih invalida, Udruge slijepih, udruge Svjetlo, Udruge osoba oštećena sluha, Društva oboljelih od multiple skleroze, kao i Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a te HVIDR-e. „Ističem i da već treću školsku godinu provodimo projekt Inkluzija – korak bliže društvu bez prepreka kroz koji smo osigurali pomoćnike u nastavi za učenike s teškoćama. Prve godine projekt je bio vrijedan oko 1 milijun kuna, druge oko 2,3 milijuna, a ove oko 3,3 milijuna. U prosjeku između 60 i 80 učenika, ovisno o prijavama škola te uvjetima natječaja, ima osiguranog pomoćnika. Također, u ovom trenutku među svojim djelatnicima imamo 3 osobe s invaliditetom koje vrlo kvalitetno rade svoje poslove.“, naveo je župan Stipe Zrilić.