ZADAR Održan 15. Međunarodni stručni skup o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom

Zaključci o kojima ćemo tek raspravljati u narednim tjednima i mjesecima mogli bi, a i trebali, bitno utjecati na politike koje će krojiti budućnost ovog vrlo kompleksnog i osjetljivog sustava

U organizaciji Udruge ustanova, drugih pravnih osoba i građana koji provode profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Hrvatske OSVIT i Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, a pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, 9. i 10. svibnja 2019. u Falkensteiner Hotelu Adriana u Zadru, održan je 15. Međunarodni stručni skup o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, ove godine pod nazivom ‘Naš pogled u budućnost’.

Otvorenju skupa su nazočili mnogi uzvanici – pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Melita Čičak, koja je i otvorila ovogodišnji skup, zatim državna tajnica pri Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marija Pletikosa, saborska zastupnica i pomoćnica ravnatelja URIHO-a Ljubica Lukačić, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Zadarske županije Bernard Maruna, zamjenica gradonačelnika Grada Zadra Jagoda Surać, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba Romana Galić, ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Damira Benc, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Nada Šikić, te izvršni direktor SOIH-a Ratmir Džanić – a domaćini, predsjednik Organizacijskog odbora i posebni savjetnik ministra rada i mirovinskog sustava Ante Vučić i ravnatelj URIHO-a i predsjednik OSVIT-a Josip Držaić.

Na samom početku radnog dijela skupa, ravnatelj URIHO-a Josip Držaić u svom se izlaganju osvrnuo na sada već zavidnu 15-godišnju povijest Međunarodnog stručnog skupa o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, a nakon toga je uslijedio niz predavanja koja su za cilj imala predstaviti zakonske novosti i trendove u sustavima o kojima profesionalna rehabilitacija i zapošljavanje osoba s invaliditetom najviše ovise, s posebnim naglaskom na takozvanim zamjenskim kvotama i održivosti sustava koje danas imamo u Hrvatskoj.

Možda najzanimljiviji dio jutarnjeg dijela prvog dana skupa bila je panel rasprava ‘Zaštitne i integrativne radionice i zamjenska kvota’, u kojoj su sudjelovali predstavnica Ministarstva rada i mirovinskog sustava Zrinka Špoljarić, predstavnici poslodavaca Mirela Periškić iz Končara i Igor Vodanović iz Croatia Airlinesa, predstavnici zaštitnih radionica Josip Držaić iz URIHO-a, Edita Maretić Dimlić iz DES-a i Doroteja Volovec iz Invalidskog poduzeća Lumia in Center za zaštitno zapošljavanje Lumis iz Slovenije, te Mislav Tadić iz Labtexa, kao predstavnik integrativnih radionica. Posebno je bilo zanimljivo čuti o određenim razlikama koje postoje u sustavima profesionalne rehabilitacije i zapošljavanje osoba s invaliditetom u Hrvatskoj i Sloveniji, ali i o pozitivnim iskustvima Končara i Croatia Airlinesa, tvrtkama koje zamjenske kvote ne doživljavaju kao teret, nego kao dodanu vrijednost svoje uspješne i dugogodišnje suradnje s URIHO-m.

Drugim dijelom prvog dana dominirala su iskustva iz Austrije i Njemačke, pa su tako o mirovinskom sustavu i profesionalnoj rehabilitaciji u Austriji govorili Gerhard Samastur i Ulrike Spanner, a iskustva i viziju budućnosti iz Njemačke, u skladu s temom, skupu je predstavio Thomas Umsonst.

Drugi, završni dan skupa bio je rezerviran za vrlo praktična iskustva i projekte iz Hrvatske, gdje posebno valja istaknuti čokolateriju ‘Hedona’ Udruge osoba s invaliditetom Križevci, te projekt razumne prilagodbe za studente s invaliditetom tehnološke tvrtke Newton Technologies Adria.

15. Međunarodni stručni skup o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom bio je vrlo uspješan, a zaključci o kojima ćemo tek raspravljati u narednim tjednima i mjesecima mogli bi, a i trebali, bitno utjecati na politike koje će krojiti budućnost ovog vrlo kompleksnog i osjetljivog sustava. Koliko je osjetljiv i koliko problem ne mora nužno biti u invaliditetu otkriva šokantna činjenica koju je za Radio Zadar iznio ravnatelj URIHO-a Josip Držaić.

– Osoba s invaliditetom ili nema, ili nema adekvatno obrazovanih, osposobljenih za poslove koji se traže, ili pomalo ne žele. Nama je otišlo tijekom ove godine 12 ljudi u inozemstvo.

Damir Fatušić