10. stručni skup u Zadru: Članstvo u EU i Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji poboljšat će život osoba s invaliditetom

“Društvo će postati normalno za zapošljavanje osoba s invaliditetom tek kad dođe vrijeme da neće biti potrebe za kvotama za zapošljavanje OSI. O novom zakonu će se moći suditi kada dođe u punu funkciju, dakle kada se OSI počnu zapošljavati”, istakao je ministar Mirando Mrsić

U Zadru se 15. i 16. svibnja održava 10. stručni skup “Novi, zakon, nove mogućnosti, novi izazovi” pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i mirovinskog sustava RH, prof.dr.sc. Miranda Mrsića. Organizatori skupa su Osvit-Udruga ustanova, drugih pravnih osoba i građana koji provode profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje OSI Hrvatske i Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u suradnji s BBRZ-om, Republika Austrija, Gradom Zagrebom i Ministarstvom za rad, socijalnu zaštitu i zaštitu potrošača Republike Austrije.
Čast da otvori skup pripala je Josipu Držaiću, ravnatelju ustanove URIHO, koji je u svom govoru naglasio veliku odgovornost nadležnih ministarstva kad je riječ o zapošljavanju osoba s invaliditetom. Usto se zahvalio na potpori skupu kojem drugu godinu zaredom prisustvuje i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, gosti iz Republike Austrije, Kraljevine Belgije, Njemačke, Nizozemske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore, brojni predstavnici udruga i nadležnih tijela za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje Republike Hrvatske. Josip Držaić, ujedno i predsjednik udruge OSVIT, izrazio je očekivanje da ćemo završetkom skupa doći do zaključaka kako savladati izazove koji stoje pred nama.
Sudionicima se u uvodu obratila Lidija Hrastić-Novak izjavivši da će se novim zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji poboljšati život i kvaliteta življenja osoba s invaliditetom. Predstavnici Grada Zadra, Marijo Pešur i Andrija Macelić, iznijeli su problem nemogućnosti društva da adekvatno reagira na probleme zapošljavanja OSI. Marinka Bakula Anđelić pozdravila je skup u ime Grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića, te naglasila da će nastojati da se zakon o zapošljavanju koji je otvorio nove mogućnosti u praksi i ostvari. U ime SOIH-a skup je pozdravio Leke Sokolaj.
Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, pohvalila je održavanje skupa, ali i ukazala na niz problema i mogućnost napretka koji se mogu prevladati međusobnom suradnjom i zajedničkim djelovanjem. Pravobraniteljica je prema iskustvima ureda izdvojila važnost obrazovanja te usklađivanja s potrebama tržišta rada. Prisutan je i problem dokazivanja invaliditeta, posebno za OSI iznad 21 godine života koji imaju samo nalaz i mišljenje Centra za socijalnu skrb, uvažavanje rješenja o tjelesnom oštećenju kao dokaza o invaliditetu pri javljanju na natječaj i njegovo nepriznavanje kao dokaza od strane inspekcija kad se utvrdi nepravilnost pri zapošljavanju.
Problem profesionalne rehabilitacije i vraćanja na staro ili prilagođeno radno mjesto. Problem neinformiranosti poslodavaca o novom zakonu o zapošljavanju. Naglasila je nužnost da OSI prepoznaju svoje sposobnosti i da se osiguraju veća financijska sredstva za provođenje propisa i primjenu propisa i osiguravanje podrške OSI i poslodavcima. Naime, prema podacima Zavoda za zapošljavanje najviše je zaposleno osoba sa intelektualnim teškoćama u pomoćnim zanimanjima odnosno s trogodišnjim ili četverogodišnjim srednjoškolskim obrazovanjem. Dok prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo također se uočava problem obrazovne strukture te se navodi da od ukupnog broja OSI, više od 510.000 stanovnika, 65 posto njih je s nezavršenom školom, završenom četverogodišnjom i/ili završenim osnovnoškolskim obrazovanjem, a samo 0,3 posto je visokoobrazovanih.
Anka Slonjšak zaključila je da se ne smije dogoditi da jedan sustav isključuje drugi, stoga je nužno da se Ministarstvo socijalne politike i mladih, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava te Ministarstvo financija usklade te osiguraju sve potrebno kako bi doista zaživjelo zapošljavanje osoba s invaliditetom.
“Društvo će postati normalno za zapošljavanje osoba s invaliditetom tek kad dođe vrijeme da neće biti potrebe za kvotama za zapošljavanje OSI. O novom zakonu će se moći suditi kada dođe u punu funkciju, dakle kada se OSI počnu zapošljavati”, istakao je ministar Mirando Mrsić.