Zaštitna radionica za osobe s invaliditetom DES obilježio 70. obljetnicu djelovanja

Ljubica Lukačić, izaslanica predsjednika Vlade RH, istaknula je kako unatoč pozitivnim pomacima i zakonima koji omogućavaju djelovanje ustanova poput DES-a,  ima prostora za pomake te je posebno apelirala na poslodavce da ‘shvate de je zaposliti osobu s invaliditetom nešto pozitivno i da se neće razočarati’

 

Na velikoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta svečano je 28. studenog 2019. obilježena 70. obljetnica  splitske Ustanove za zapošljavanje, rad i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom – DES. Ustanova koja je kroz desetljeća prolazila upravljačke i tržišne izazove, danas je druga najveća Ustanova ovog tipa u Hrvatskoj koja zapošljava 222 radnika od čega je 53 posto osoba s invaliditetom.

Radost i ponos zbog velikog jubileja, ali i zbog činjenice da Ustanova nakon 10 godina bilježi pozitivan poslovni rezultat, u svom je govoru izrazila ravnateljica Edita Maretić Dimlić, istaknuvši ‘zasluge cijelog kolektiva i svih radnika koji svakodnevno dokazuju da trudom, upornošću i predanošću nemoguće postaje moguće’.

Čestitke DES-ovcima uputila je i saborska zastupnica Ljubica Lukačić, ujedno i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, osvrnuvši se, kao zastupnica osoba s invaliditetom, na njihov status u društvu. Unatoč pozitivnim pomacima i zakonima koji omogućavaju djelovanje ustanova poput DES-a,  istaknula je kako ima prostora za pomake te je posebno apelirala na poslodavce da ‘shvate de je zaposliti osobu s invaliditetom nešto pozitivno i da se neće razočarati’. Izrazivši duboko poštovanje prema radnicima DES-a pohvalila je napretke u uređenju i opremanju zaštitne radionice, koja je napokon dobila i lift, a posebno je pozdravila najave o povećanju plaće zaposlenicima, što je, kazala je, ‘najbolja nagrada za njihov uspješan rad i najljepši blagdanski poklon’.

Njene riječi prisnažio je i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, ujedno izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, kazavši kako su ‘radnici DES-a podršku  svojih osnivača i nadležnih ustanova ali i povjerenje klijenata zavrijedili ne svojim slabostima već svojom snagom, svojim predanim radom, konkurentnosti i posvećenosti poslu. – To nije pomoć, to je ulaganje, kazao je gradonačelnik podsjetivši na prisutnost DES-a i njihovih proizvoda na svakom kutku našeg grada:  – Na Marjanu se vije barjak izrađen upravo u DES-u,  kruh nosimo u DES-ovim škartocima, radnici u našim trgovinama nose odjeću koju su sašile DES-ove vrijede šalturice…kutije, rokovnici, reklame, sve je to nastalo u DES-ovim pogonima.  Pučka kuhinja DES-a hrani 500 naših sugrađana, pripremaju obroke za naše školarce, beskućnike…Sve što društvo, grad, država, mi, uložimo u njih, oni društvu, gradu i državi vraćaju višestruko.

U ime suosnivača Ustanove, Splitsko-dalmatinske županije,  čestitke i  riječi zahvalnosti, ali i obećanje za daljnjom podrškom, uputio je  slavljenicima i zamjenik župana, Luka Brčić.

U ovoj su prigodi uručene Zahvalnice zaslužnim, bivšim i sadašnjim djelatnicima DES-a: Vicku Damjanoviću, Dražanu Kaliniću, posebnom prijatelju Grada Splita, Ivici Sovulju, Mirjani Sviličić, Dejanu Štrbcu te bračnom paru Madinić, kao i brojnim suradnicima, splitskim tvrtkama koje su godinama vjerne DES-u.

Svečanost su glazbenim i plesnim točkama uveličali KUD Jedinstvo, Marko Škugor i štićenici Udruge Srce.

 

Anita Blažinović