URIHO Najveća zaštitna radionica za osobe s invaliditetom u Republici Hrvatskoj proslavila rođendan

URIHO već dugi niz godina predstavlja začetak suvremene brige i skrbi za osobe s invaliditetom i s pravom slovi kao najveća, najrazvijenija i najstarija ustanova u Hrvatskoj u kojoj se provodi profesionalna rehabilitacija, osposobljavanje i zapošljavanje osoba s invaliditetom i drugih teže zapošljivih osoba, a primjeri dobre prakse ove ustanove prepoznati su i na europskoj razini. Danas URIHO zapošljava 495 radnika, od čega su 296 osobe s invaliditetom, rekla je Pavičić-Vukičević i zaželjela URIHO-vcima još puno uspjeha u radu

U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, u ponedjeljak, 2. prosinca 2019. obilježen  je Međunarodni dan osoba s invaliditetom i 73. rođendan ustanove URIHO.

Sve je počelo u 15 sati izložbom radova kreativnih radionica i udruga osoba s invaliditetom koja je  i ove godine okupila veliki broj izlagača.

– Izložili smo radove kreativnih radionica OSVIT-a i URIHO –a. Predstavljamo tekstilnu radionicu, hobi art radionicu i likovnu radionicu. Na hobi art radionicama bavimo se izradom nakita, izradom ukrasa od keramike i tekstila. Na likovnim radionicama se bavimo akrilnom tehnikom ili crtanjem na papiru ili na platnu, Ove godine predstavljen je i projekt URIHO-ve Službe za rehabilitaciju, ‘Pometimo prošlost, zakuhajmo budućnost’, zatim neizostavni Purger i Purgerica,  kao i odjeća i obuća brenda S-chool, namijenjenog djeci u vrtićima i školama i želja nam je da se projekt proširi na cijelu Hrvatsku – rekla nam je Irena Rački, dizajnerica u ustanovi URIHO.

– Projektom  ‘Pometimo prošlost, zakuhajmo budućnost’ osposobljavamo osobe s invaliditetom za pomoćne kuhare i za poslove čiščenja. Došli smo do polovice projekta, imamo i osoba koje su se nakon završetka pojedine grupe zaposlile, poslodavci su zainteresirani i dalje zapošljavati naše polaznike, što je najbolji pokazatelj uspješnosti projekta – rekla je Ana Barić, voditeljica Radnog centra.

U 16 sati započeo je okrugli stol na temu ‘Alzheimer i osobe s invaliditetom’ pod moderatorskom palicom Ane Tomašković, a panelisti su bili Sanja Lončar iz ZOSI –a, Marija Kušan-Jukić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’, Danijela Bratković s Edukacijsko- rehabilitacijskog fakulteta, edukacijski rehabilitator iz URIHO-a Željka Šemper, Ivana Čurčić iz Udruge Ozana i Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i Nada Škrlin, likovna pedagoginja koja je govorila o svojoj autorskoj knjizi ‘Između zemlje’ i čeznutljivih zvijezda u koju je utkano iskustvo života s osobom oboljelom od Alzheimera.

Potom je uslijedila dodjela priznanja najboljim sportašima Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom, a najprije su dodijeljena priznanja paraolimpijskim sportovima za 2019. godinu.

Najbolji sportaš 2019. godine je Ivan Katanušić iz AKOSI URIHO, najbolja sportašica je stolnotenisačica Helena Dretar-Karić, a najbolja ekipa je stolnoteniski klub invalida URIHO. Najbolji trener je Roland Varga iz AKOSI URIHO.

Najbolji mladi sportaši 2019. su Neo Pavić, Matej Petrlić, Petra Štruklec, Dominik Ugarković, Nino Baša i Katarina Strunjak.

Najbolji u neparaolimpijskim sportovima su Luka Drokan, Petra Deša, najbolja ekipa je Sportski klub slijepih Zagreb i najbolji trener je Zlatko Butko iz Sportskog kluba slijepih Zagreb.

Posebno priznanje za 2019. godinu  dobilo je Sportsko društvo osoba s invaliditetom URIHO za dvadeset godina rada društva te promicanje sporta osoba s invaliditetom.

Finale večeri, tj. koncert i dodjela povelja ‘Ivančica’ bila je pod voditeljskom palicom jednog, jedinog i neponovljivog Frane Ridjana, a sama svečanost  počela je emotivnom pričom Damira Fatušića, novinara In Portala, o tome kako je on došao u veliku URIHO obitelj.

Nakon toga sve je srdačno pozdravio ravnatelj ustanove URIHO, Josip Držaić, a svečanosti je nazočila zamjenica gradonačelnika grada Zagreba, Jelena Pavičić-Vukičević, Izaslanica predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović bila je saborska zastupnica i pomoćnica ravnatelja ustanove URIHO, Ljubica Lukačić, Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Državna tajnica u Ministarstvu demografije Marija Pletikosa, Damira Benc iz Zavoda za vještačenje i profesionalnu rehabilitaciju, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Lucijan Vukelić, predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić, te predstavnici mnogih gradova, udruga, ustanova

– S ustanovom URIHO grad Zagreb ima dobru i dugogodišnju i čvrstu suradnju u kojoj se ostvaruju sva temeljna prava čovjeka i socijalna integracija. URIHO već dugi niz godina predstavlja začetak suvremene brige i skrbi za osobe s invaliditetom i s pravom slovi kao najveća, najrazvijenija i najstarija ustanova u Hrvatskoj u kojoj se provodi profesionalna rehabilitacija, osposobljavanje i zapošljavanje osoba s invaliditetom i drugih teže zapošljivih osoba, a primjeri dobre prakse ove ustanove prepoznati su i na europskoj razini. Danas URIHO zapošljava 495 radnika, od čega su 296 osobe s invaliditetom – rekla je zamjenica zaagrebačkog gradonačelnika Pavičić-Vukičević i zaželjela URIHO-vcima još puno uspjeha u radu.

Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom  ovom prigodom dodjeljuje i svoje najveće priznanje, Povelju, kao nagradu za životno djelo pojedincima osobama s invaliditetom i udrugama za vrhunska športska ostvarenja, dugogodišnji stručni rad te zasluge za razvoj i promicanje sporta osoba s invaliditetom u Gradu Zagrebu.

Ovogodišnji laureati su Sportsko društvo invalida Hrabri za 50 godina rada, te Nikola Neralić za izniman doprinos i inicijativu u osnivanju SDI Hrabri te zasluge za razvoj i promicanje sporta osoba s invaliditetom, a čime je osobito doprinio sportskom ugledu Grada Zagreba.

Povelju ‘Ivančica’, priznanje koje ustanova dodjeljuje zaslužnim institucijama i osobama koje na različite načine doprinose i sudjeluju u  promicanju  djelatnosti profesionalne rehabilitacije i zapošljavanju osoba s invaliditetom dobili su Zagrebački holding d.o.o., Lucian Vukelić, Hrvatska poštanska banka d.d., HDS ZAMP, Lucijan Orlić, bivša ministrica Ministarstva demografije Nada Murganić.

U glazbenom dijelu večeri nastupili su Tomislav Brajša, Saturnus Band, Sandra Petrž, Pero Rogan, Barbara Suhodolčan i Marko Škugor.

Anita Blažinović