USTANOVA URIHO: Svečano otvoren obnovljeni prostor sjedišta u Držićevoj ulici

Prostor je obnovljen zahvaljujući prvenstveno Gradu Zagrebu i Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, istaknuo je ravnatelj ustanove URIHO Josip Držaić

 

Jučer je, u četvrtak 2. siječnja, u Držićevoj ulici u Zagrebu svečano otvoren novouređeni prostor sjedišta Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, poznatije kao URIHO.

Obnova URIHO-vih upravnih prostora zapravo je samo jedan dio sveobuhvatnijeg projekta koji je započeo preuređenjem i modernizacijom URIHO-vog pogona Tiska i kartonaže u Novakima, o čijem smo otvorenju 22. ožujka prošle godine pisali na In Portalu, a nastavlja se i temeljitom rekonstrukcijom lokacije u zagrebačkoj Kajzerici, uz izgradnju potpuno novog multifunkcionalnog objekta, koji će biti na raspolaganju svim URIHO-vim zaposlenicima i sportašima.

Svečanost je otvorio domaćin i svojevrsni moderator, ravnatelj ustanove URIHO Josip Držaić, koji se odmah na početku ispričao zbog nedolaska predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, čija je nazočnost bila prethodno najavljena. Pozdravio je potom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, ministricu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesnu Bedeković, svoju zamjenicu i saborsku zastupnicu Ljubicu Lukačić, predsjednika Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Zorislava Bobuša, ravnateljicu Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Damiru Benc, ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Luciana Vukelića, ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Antu Lončara, te posebnog savjetnika ministra rada i mirovinskog sustava i predsjednika Upravnog vijeća Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Antu Vučića.  Prostor je obnovljen zahvaljujući prvenstveno Gradu Zagrebu i Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom – istaknuo je Držaić.

Prostori su klimatizirani i grijani, a ugrađena su i dizala. Dodao je kako u ustanovi URIHO radi preko 500 ljudi od kojih je više od 300 osoba s invaliditetom, te da ih još toliko dolazi u URIHO i surađuje s ustanovom na neke druge načine.

Predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Zorislav Bobuš napomeno je da se udio osoba s invaliditetom u populaciji kreće između deset i petnaest posto te ocijenio kako suradnja između politike, socijale i pravosuđa nije baš najbolja, a posebno je naglasio težak položaj žena s invaliditetom.

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Vesna Bedeković istaknula je važnost zakonskog okvira za kvalitetno rješavanje pitanja statusa osoba s invaliditetom.

Podsjetila je kako je u proceduri novi Zakon o socijalnoj skrbi, ‘brusi’ se dugo očekivani Zakon o inkluzivnom dodatku, a započet je i rad na Zakonu o osobnom asistentu.

Pozdrave predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, kao i ispriku zbog nedolaska, nazočnima je prenijela saborska zastupnica Ljubica Lukačić. Pojasnila je kako predsjednica nije mogla doći zbog obveza oko televizijskog sučeljavanja te da će doći nekom drugom prilikom, čim to bude moguće.

– Ona nas nije zaboravila, to sam sasvim sigurna, jer znam da često pita i mene kakvi su problemi, interesira se i snažno podržava sve ono što ova Vlada i mi u Hrvatskom saboru činimo za osobe s invaliditetom – rekla je Lukačić.

– Djela govore više od riječi i najbitnije je da je URIHO dobio novouređene prostore – rekao je poslovično jezgroviti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Svečani dio otvorenja završio je rezanjem vrpce, a nastavilo se u opuštenom i prijateljskom tonu, tako tipičnom za URIHO.

Damir Fatušić