OSVIT sudjelovao na EASPD Policy cafe-u na temu primjerene minimalne plaće i mikrokvalifikacija

EASPD-ov Policy cafe održan je 4. veljače 2021. te su se članice EASPD-a imale priliku upoznati sa prijedlozima Europske Komisije na teme primjerene minimalne plaće i mikrokvalifikacija, kao i raspraviti potencijalne učinke na područje zapošljavanja osoba s invaliditetom

 

Udruga OSVIT sudjelovala je na EASPD-ovom (Europska udruga pružatelja usluga osobama s invaliditetom) Policy cafe-u na teme primjerene minimalne plaće i mikrokvalifikacija.

Europska Komisija predlaže direktivu EU-a kako bi radnici u Uniji bili zaštićeni instrumentom primjerene minimalne plaće kojim im se omogućuje pristojan život gdje god bili zaposleni. Ukoliko su primjerene, minimalne plaće imaju pozitivan socijalni učinak, ali i šire gospodarske koristi jer se smanjuje nejednakost plaća, održava domaća potražnja te jača poticaj za rad.

Mikrokvalifikacija je dokaz ishoda učenja koje je polaznik ostvario u kratkom, transparentno vrednovanom iskustvu učenja. Dodjeljuje se po završetku kratkog samostalnog tečaja (ili modula) koji se održava na licu mjesta ili na internetu (ili kombinirano).

Zahvaljujući svojoj fleksibilnosti i kratkotrajnosti mikrokvalifikacije omogućuju pristup obrazovanju većem broju ljudi.

Otvorene su za sve vrste polaznika, a posebno su korisne onima koji žele: nadograditi svoje znanje, a ne nužno steći punu kvalifikaciju,  odnosno žele premostiti razliku između kvalifikacija ili svojeg početnog formalnog obrazovanja.

EASPD-ov Policy cafe održan je 4. veljače 2021. te su se članice EASPD-a imale priliku upoznati sa prijedlozima Europske Komisije na teme primjerene minimalne plaće i mikrokvalifikacija, kao i raspraviti potencijalne učinke na područje zapošljavanja osoba s invaliditetom.

 

Autor: Filip Kozlica