VELIKI DAN Svečano obilježavanje 75. rođendana Ustanove URIHO i Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

Gordan Jandroković podsjetio je na ključne trenutke početkom pandemije covida-19, kada je URIHO među prvima počeo proizvoditi zaštitne maske i time dao svoj vrijedan doprinos u borbi s koronavirusom.

I došli smo ove godine do jubilarne 75. godišnjice Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom ‘URIHO’ Zagreb, najstarije i najveće zaštitne radionice u Republici Hrvatskoj koja značajno doprinosi zapošljavanju osoba s invaliditetom u našoj zemlji i koja nosi sa sobom upravo toliko puno godina tradicije u proizvodnji i prodaji visokokvalitetne radno-zaštitne odjeće i obuće, tiska i kartonaže, kožne galanterije, keramike i metala, ortopedije te široki asortiman gotovih proizvoda, ali i generacije brojnih zaposlenika koji su svoj život dali da ide samo dalje u svom napretku.

Posebno se URIHO pokazao ‘herojem’ u izradi zaštitnih maski kad nas je sve naglo zatekla pandemija koronavirusa prošle godine, budući da je jedna od prvih ustanova koja se aktivno uključila u akciju na samom početku. Za svoj rad i trud ove je godine URIHO dobio i medalju Grada Zagreba. Trenutna situacija je da od oko 500 zaposlenih, njih oko 300 su osobe s invaliditetom.

Upravo tim povodom je Ustanova URIHO u novouređenim sportskim prostorima i proizvodnim pogonima na Kajzerici u Novom Zagrebu, Avenija Dubrovnik 5, upriličila 2. prosinca 2021. svečano obilježavanje 75 godina svoga postojanja i mukotrpnog rada, a ujedno i Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, koji se obilježava danas, 3. prosinca.

Podsjetimo da je obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom usvojeno Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda 1992. godine i od tada se ovaj značajni datum obilježava u cijelom svijetu, s ciljem promoviranja prava i dobrobiti osoba s invaliditetom u svim područjima društva i razvoja, kao i podizanja svijesti o položaju osoba s invaliditetom u svim aspektima socijalnog, gospodarstvenog, političkog i kulturnog života. Gradeći na desetljećima UN-ovog rada u području invaliditeta, Konvencija o pravima osoba s invaliditetom, usvojena 2006. godine, do daljnjeg je unaprijedila prava i dobrobit osoba s invaliditetom kroz provedbu Programa održivog razvoja do 2030. godine.

Kao što smo već najavili, obilježavanje je započelo u 10 sati online Okruglim stolom s temom ‘Održivost zapošljavanja osoba s invaliditetom u doba pandemije’, koji se mogao pratiti na Facebook stranici Ustanove URIHO, a svi zainteresirani mogli su se uključiti putem zadane poveznice. Sudionici Okruglog stola bili su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Centar za profesionalnu rehabilitaciju Zagreb, Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom te Ustanova URIHO.

Potom je svečanost nastavljena od 11,30 sati uz moderatorsku palicu popularnog hrvatskog kazališnog, filmskog i televizijskog glumca i pjevača Adama Končića, najprije himnom, a zatim minutom šutnje za poginule branitelje Domovinskog rata kao i za preminule zaposlenike Ustanove URIHO te prikazom kratkog filma na video zidu povodom 75. godišnjice Ustanove URIHO.

U prepunoj dvorani, posebno su pozdravljeni Gordan Jandroković – predsjednik Hrvatskog sabora, Ljubica Lukačić – zastupnica u Hrvatskom saboru i pomoćnica ravnatelja Ustanove URIHO, Romana Galić – izaslanica gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića i pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom te Zorislav Bobuš – predsjednik Saveza osoba s invaliditetom Republike Hrvatske.

Prisutnima su se obratili prigodnim riječima Josip Držaić – v.d. ravnatelj Ustanove URIHO, Romana Galić i Gordan Jandroković.