URIHO – Otvoren prvi inkluzivni restoran u Hrvatskoj

Osim ovog restorana, u tijeku je izgradnja restorana istog tipa na Kajzerici i vjerujem da će u tim objektima raditi 50-ak zaposlenika, pretežno osoba s invaliditetom i da ćemo biti održivi na tržištu. Ovo je kruna mojih 22 godine rada u ustanovi URIHO, kazao je Josip Držaić

Ustanova URIHO je 31. svibnja 2022. godine na lokaciji Avenija Marina Držića 1. otvorila inkluzivni restoran i predstavila svoj novi EU projekt ‘Program aktivacije osoba s invaliditetom za profesionalni razvoj u sektoru turizma i ugostiteljstva’.

Otvorenju su nazočili predstavnici Ministarstva turizma i Grada Zagreba: Marin Piletić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike; Damira Benc, ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom; Josip Držaić, v. d. ravnatelja Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom; saborska zastupnica i pomoćnica ravnatelja, Ljubica Lukačić; predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora, Ratko Kovačić; predstavnici Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Ivana Matoš Buršić, rukovoditeljica Službe za rehabilitaciju Ustanove URIHO. Program je vodio dramski umjetnik Adam Končić.

– Ovo je za mene vrlo emotivan dan, dugo priželjkivan trenutak da uđemo u sektor ugostiteljstva. Oni  koji prate razvojni put URIHO-a znaju da smo o ovome puno govorili, puno se trudili i evo, došao je trenutak da otvaramo prvi integrativni restoran, u potpunosti prilagođen za rad osoba s invaliditetom, kao i za osobe s invaliditetom, buduće goste s invaliditetom. Naravno, restoran je i za sve ostale građane. Ovaj restoran će koristiti i našim zaposlenicima, onima koji će u njemu raditi i koji će pružati svoje usluge kroz različite događaje i pružajući usluge građanima. U Berlinu čekate tri mjeseca da dođete na red u restoran gdje rade osobe s invaliditetom, slijepi i slabovidni koji priređuju večere u mraku. Nadamo se da će tako biti i kod nas. Ovo je sigurno prvi restoran u Hrvatskoj koji ima ugrađenu induktivnu petlju, a to znači  da osobe oštećenog sluha mogu normalno razgovarati. Osim ovog restorana, u tijeku je izgradnja restorana istog tipa na Kajzerici i vjerujem da će u tim objektima raditi 50-ak zaposlenika, pretežno osoba s invaliditetom i da ćemo biti održivi na tržištu. Zahvaljujem i svima koji su radili na izgradnji ovog projekta. Ovo je kruna mojih 22 godine rada u ustanovi URIHO – kazao je Josip Držaić, v. d. ravnatelja Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

EU projekt ‘Program aktivacije osoba s invaliditetom za profesionalni razvoj u sektoru turizma i ugostiteljstva’ predstavila je Ivana Matoš Buršić, rukovoditeljica Službe za rehabilitaciju Ustanove URIHO.

Svrha ovog projekta je povećati zapošljivost osoba s invaliditetom u sektoru turizma i ugostiteljstva kroz provedbu prilagođenih programa profesionalnog usmjeravanja i osposobljavanja osoba s invaliditetom te senzibilizirati ugostitelje za prihvat osoba s invaliditetom. Vrijednost projekta je 1.003.127,55 kuna i traje 18 mjeseci. Ciljne skupine projekta su nezaposlene osobe s invaliditetom i ugostitelji. U prvoj etapi osposobit ćemo mentore i predavače za rad s osobama s invaliditetom, kreirati program profesionalnog usmjeravanja za zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu i kreirati neformalni program osposobljavanja za pomoćne kuhare.

U drugoj etapi uključit ćemo 90 osoba s invaliditetom u profesionalno usmjeravanje i senzibilizacijske aktivnosti u turizmu i ugostiteljstvu te 15 osoba s invaliditetom u osposobljavanje za zanimanje pomoćni kuhar. U trećoj etapi 15 osoba s invaliditetom će se uključiti u praktični rad kod poslodavca partnera – restorani Umami.

Očekivani rezultat projekta je osposobiti 15 osoba s invaliditetom za poslove pomoćnog kuhara kroz provedbu prilagođenog programa osposobljavanja i praksu kod poslodavca. 90 osoba s invaliditetom bit će osnaženo za uključivanje u poslove u sektoru turizma i ugostiteljstva kroz prilagođeni program profesionalnog usmjeravanja.

Ustanova URIHO nastavlja s provedbom projekata koji su usmjereni na zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih osoba s invaliditetom. Već nekoliko godina unazad u našem fokusu su zanimanja iz područja ugostiteljstva te smo kroz EU projekte gradili ideju o našem vlastitom inkluzivnom restoranu. Cilj nam je nezaposlenim osobama s invaliditetom pružiti mogućnost za stjecanje danas vrlo aktualnih znanja te im tako otvoriti priliku za zapošljavanje bilo kod nas, u zaštitnim uvjetima, bilo na otvorenom tržištu rada.

Ovaj projekt ima i značajnu senzibilizacijsku ulogu te je ideja da ugostiteljima prezentira osobe s invaliditetom kao potencijalnu kompetentnu kvalitetnu radnu snagu – kazala je Ivana Matoš Buršić.

– Nakon 15 godina razgovora o restoranu, lijepo je biti s vama i vidjeti da je restoran postao stvarnost. Prošli smo zajedno puno zemalja gdje smo vidjeli primjere ovakvog kvalitetnog zapošljavanja osoba s invaliditetom i pričali, ravnatelj Držaić je gurao, pregovarao, dogovarao i nije bilo jednostavno doći do ovog trenutka. Drago mi je da se restoran otvara na Dan grada Zagreba i to je sigurno dobar znak da ćemo od ovog restorana imati dobru praksu i model uključivanja osoba s invaliditetom na tržište rada. Zavod za vještačenje je dugogodišnji financijski pratitelj URIHO-a, uvijek potičemo nova zapošljavanja i održavanje zaposlenosti osoba s invaliditetom, kako u zaštitnim uvjetima, tako i na otvorenom tržištu rada. Vlada Republike Hrvatske je uvijek imala jasnu sliku da želi poticati zapošljavanje osoba s invaliditetom i da je to bitno. I dalje idemo u tom smjeru i bit ćemo na raspolaganju kao partner i podrška, ne samo URIHO-u nego i svim drugim zaštitnim radionicama i poslodavcima na otvorenom tržištu rada – poručila je Damira Benc, ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

S vama sam preko dva desetljeća, u usponima i padovima stvaranja ovog restorana. Ovo je jedan korak više jer URIHO, koji je svojevrstan brend kada govorimo o osobama s invaliditetom, osim rehabilitacije, osposobljavanja i zapošljavanja, od danas ima i novu ugostiteljsku djelatnost. Možete biti ponosni na sve što ste napravili. Bila sam svjedok koliko je bilo upornosti, rušenja administrativnih barijera i svega što s tim ide. Pokazujete koliko je sinergija i povezanost svih razina i dionika koji rade na unapređenju kvalitete života osoba s invaliditetom važna i zato sve čestitke za ovaj projekt jer URIHO nije samo ustanova gdje se zapošljava preko 50 posto osoba s invaliditetom, on je sigurnost, puno više od radnog mjesta, on je poštovanje i povezanost među djelatnicima. Ispred Grada Zagreba, gradonačelnika i mojeg ureda mogu reći da stojimo uz vas, ponosni smo na vas i čestitamo na ovom velikom projektu – kazala je Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.

– Ovo je dokaz čvrste volje i politika Vlade da što više osoba s invaliditetom uključi na tržište rada. Znajući da je trebalo puno vremena do ovog restorana, veselimo se otvorenju. S ovoga mjesta pozivam poslodavce da iskoriste sve mjere koje su im na raspolaganju od Zavoda za vještačenje i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i maksimalno uključe osobe s invaliditetom u rad svojih tvrtki i da  nezaposlene osobe s invaliditetom, njih oko šest tisuća koje su u evidenciji Zavoda za zapošljavanje, uključimo na tržište rada. U odnosu na 2020. imamo povećanje zaposlenih osoba s invaliditetom u 2021. godini. Očekujemo da će ta tendencija biti i u ovoj godini – rekao je Marin Piletić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Na kraju službenog dijela otvorenja restoran je blagoslovio pater Ivan Radeljak, a vrpcu su prerezali Marin Piletić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, saborska zastupnica, Ljubica Lukačić i glavni urednik In Portala, Damir Fatušić.