Udruga Osvit postala članica D-WISE mreže

U sklopu posjeta gosti su posjetili zaštitnu radionicu URIHO, integrativne radionice LABTEX d.o.o. i QUAHWA d.o.o. te Centar za profesionalnu rehabilitaciju „Zagreb“

 

U svibnju 2022. godine Udruga OSVIT imala je priliku organizirati posjet delegacije iz D-WISE mreže i španjolske organizacije ONCE koja zapošljava preko 75.000 radnika, od kojih je preko 50% osoba s invaliditetom. U sklopu posjeta, gosti su posjetili zaštitnu radionicu URIHO, integrativne radionice LABTEX d.o.o. i QUAHWA d.o.o., te Centar za profesionalnu rehabilitaciju „Zagreb“. Održana su dva radna sastanka na kojima je prezentiran hrvatski model zapošljavanja osoba s invaliditetom i profesionalne rehabilitacije, a sve s ciljem upoznavanja različitih modela koji postoje u EU i prikupljanja podataka za istraživanje o različitim oblicima funkcioniranja unutar socijalne ekonomije i zapošljavanja osoba s invaliditetom u EU.

Nakon posjeta u svibnju 2022. godine, Udruga je dobila poziv za pridruživanje D-WISE mreži te je 27. rujna 2022. tajnik Udruge OSVIT Filip Kozlica predstavio djelovanje Udruge u proteklih 20 godina na sastanku partnera D-WISE mreže u Briselu. Tom prilikom, Udruga OSVIT primljena je u članstvo D-WISE mreže kao nacionalni partner.

D-WISE mreža osnovana je 2018. godine na inicijativu španjolske organizacije ONCE sa ciljem podizanja svijesti, izgradnji EU partnerstva i provođenja istraživanja o zajedničkim karakteristikama i izazovima organizacijama i društvima u okviru socijalne ekonomije koji zapošljavanju osobe s invaliditetom. Mreža se sastoji od nacionalnih partnera iz Belgije, Nizozemske, Slovenije, Francuske, Švedske, Španjolske, Finske, Bugarske, i sada Hrvatske, te na EU razini sudjeluju European Platform for Rehabilitation (EPR) i European Association of Service Providers for Persons with Disabilities (EASPD). Kao promatrači, u D-WISE mreži sudjeluju i Workability International, the European Disability Forum (EDF), the European Union of Supported Employment (EUSE) and the Global Business and Disability Network of the International Labour Organization (ILO)

Ciljevi D-WISE mreže su:

  • Analizirati kako sektor socijalne ekonomije koji zapošljava značajan postotak radnika s invaliditetom učinkovito doprinosi njihovoj radnoj i socijalnoj uključenosti u Europi
  • Ispitati postojeće modele zapošljavanja osoba s invaliditetom u socijalnoj ekonomiji i njihovu usklađenost s UN-ovom Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom (UN CRPD)
  • Istraživanje potreba politike i davanje preporuka za donositelje odluka
  • Doprinijeti UN-ovom programu za održivi razvoj 2030. i ciljevima održivog razvoja (SDGs).