SUVENIR ARBOR Zaštitna radionica za osobe s invaliditetom postaje energetski neovisna

S intenzivnim ulaganjima nastavit će i sljedeće godine, a u planu je i zapošljavanje novih osoba s invaliditetom

Zaštitna radionica Suvenir Arbor iz Sirača, koja prerađuje drvo i proizvodi namještaj te većinom zapošljava osobe s invaliditetom, sljedeće bi godine zahvaljujući izgradnji nove sunčane elektrane snage 120 kilovata trebala postati energetski neovisna.

Zaštitna radionica Suvenir Arbor izvozi 70 posto proizvoda. U toj je ustanovi već instalirana jedna sunčana elektrana snage 110 kilovata, zahvaljujući kojoj se trošak električne energije prepolovio, a obnašatelj dužnosti ravnatelja Zlatko Polenus smatra da će se ta investicija otplatiti najkasnije za šest do sedam godina, i to po trenutačnim cijenama električne energije, koje su ispod tržišnih zahvaljujući mjerama hrvatske Vlade.

– S obzirom na to da za grijanje koristimo drvni otpad, a plin koristimo samo u kuhinji, možemo reći da ćemo od iduće godine biti energetski neovisni – poručio je ravnatelj Polenus.

Suvenir Arbor, čiji je osnivač Bjelovarsko-bilogorska županija, obišao je u ponedjeljak župan Marko Marušić sa suradnicima u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, a tom se prigodom uvjerio u kvalitetno poslovanje ustanove koja je 2005. godine završila u stečaju. Ustanova je bila i u predstečajnoj nagodbi iz koje je uspješno izašla te sada posluje pozitivno.

– Više od 70 posto proizvodnje izvozimo na englesko, francusko, nizozemsko i švicarsko tržište, a riječ je o proizvodima od drveta, poput gotovih komada namještaja i dječjeg programa. Usto, imamo i tekstilnu industriju, tisak i lasersko graviranje – rekao je Polenus, ističući kako ustanova na godinu ostvari oko 10 milijuna kuna prihoda.

Samo ove godine uložili su oko 2,5 milijuna kuna, a osim u sunčanu elektranu, ulagali su i u nove strojeve. S intenzivnim ulaganjima nastavit će i sljedeće godine, a u planu je zapošljavanje novih osoba s invaliditetom.

– Izuzetno mi je drago vidjeti da tvrtka koja je nekada loše stajala danas predstavlja perjanicu drvoprerađivačke proizvodnje. Ovo je lijepa priča ne samo za Sirač i Bjelovarsko-bilogorsku županiju, nego i za Hrvatsku. Njihov najveći problem trenutačno je nedovoljna količina sirovine, tako da s Hrvatskim šumama razgovaramo kako da im osiguramo više hrasta i ostale potrebne drvne mase – rekao je župan Marušić.

 

Hina